נתקלת באלימות?
במידה ונתקלת באלימות יש להודיע לגורמים הבאים:
1. מחלקת ביטחון של בית החולים – יש לחצני מצוקה בתחנת האחות או למוקד הביטחון
במספר 2534
2. מנהל המחלקה.
3. מנהל בי"ח תורן.
4. ועד רופאים – טלפון 3230 או לחברי הועד ד"ר ד"ר ג'קי אור – יו"ר
5. מוקד ההסתדרות הרפואית הפועל 24 שעות ביממה – 1800-38-38-15
22/12/09
חולה תקף רופא בכיר במרפאות החוץ בשל מחלוקת על סדר הכניסה למרפאה. הרופא נחבל בצוואר וברגל. למקום הגיעו אנשי הביטחון של בית החולים, ד"ר ארנון אפק ופרופ' רוטשטיין. התוקף נעצר והועבר למשטרת מסובים. בשל אירוע זה תתכנס אסיפת רופאים.
20/12/09
אלימות מילולית קשה הופגנה כלפי רופאה בכירה שנתנה יעוץ במחלקה הנוירוכירורגית. אח של חולה התפרץ, שבר חלון , נפגע ונזקק לטיפול בחדר המיון. בשל חמלה על המשפחה החליטה הרופאה שלא להגיש תלונה כנגד התוקף.
21/10/09
אתמול בשעות הצהריים זה שוב קרה. בן של חולת ALS, מונשמת, שעלתה זה עתה מחדר המיון וחוברה למכשיר הנשמה במחלקה פנימית, תקף רופאה צעירה שנגשה לטפל באימו. הרופאה שנקראה לחדר בשל צפצופי מכונת ההנשמה בקשה שבשעה שהיא בודקת את האם ישאר בחדר רק בן משפחה אחד, נתפסה בידה, ונמשכה באלימות אל מחוץ לחדר.
בעקבות האירוע, הגישה הרופאה תלונה במשטרה, וכפי שנמסר לנו, בן המשפחה התוקף נעצר, והחולה ובני משפחתה עזבו את בית החולים.
הטיפול באלימות צריך שיתבצע במספר מישורים. הראשון והמיידי, הינו תגובה מיידית להגנה על הרופא המותקף. אתמול התייצבו אנשי הביטחון והמשטרה מיד כשנקראו לעזרה. מנהל בית החולים עלה למחלקה בזמן אמת וסייע בטיפול במשבר.
הטיפול באלימות אינו חד פעמי, ואינו קורה רק סביב אירועים ספציפיים. לצערנו, החברה הישראלית הופכת לאלימה יותר ויותר. אנו נתקלים יום יום בחוסר סבלנות בבוטות ובאלימות , בכבישים, בבתי הספר, במפגשים חברתיים, וברור שהשיח הזה מגיע גם לסביבת העבודה שלנו בבית החולים. הסיטואציות הטעונות, של מחלה, דאגה, חוסר סבלנות, ציפיה בלתי ריאלית לשירות וטיפול מיידיים ללא התחשבות בעומס ובמשאבים החסרים, מובילה לצערנו מהר מדי לאלימות, מילולית או פיזית.
כפי שכתבתי לכם ערב ראש השנה, אנו עוסקים במניעת והתמודדות באלימות באופן שוטף. בתקופה הקרובה יחל פרוייקט שמטרתו לתת לצוותי בית החולים כלים לזיהוי מוקדם של סיטואציות המובילות לאלימות ולמניעתה. את התווך החברתי לא נוכל כנראה לשנות, אולם אנו צריכים לעצב מציאות שבה אין אלימות כנגד צוות רפואי.
במישור ההרתעתי, אנו פועלים להעלאת הנושא לסדר היום הציבורי במסר ברור של אפס סובלנות לאלימות מכל סוג שהוא כנגד צוות רפואי, ועל אחת כמה וכמה, לאלימות פיזית. אנו שותפים למאמץ של ארגון רופאי המדינה וההסתדרות הרפואית לקדם ולהשלים את החקיקה בכנסת הקובעת עונשי מינימום לתוקפי רופאים.
לפני מספר שבועות, ניסתה המשטרה "לסגור תלונה" של רופאה משיבא שקיבלה איומים טלפוניים על חייה. בעקבות פנייתנו באמצעות קצין הביטחון של בית החולים, חודשה החקירה בתיק זה.
אנו נעקוב אחר הטיפול בתלונה ונוודא שלא תימחק בעוד מספר ימים מ"חוסר עניין לציבור".
16/09/09
רופאה קיבלה איומים טלפוניים על חייה ועל חיי בני משפחתה. הגישה תלונה במשטרת מסובים. לאחר מספר ימים קיבלה הודעה שהתיק נסגר מחוסר עניין לציבור. לאחר שפנתה לועד, פנינו מיד בעזרת קצין הביטחון של בית החולים למפקד משטרת מסובים, ששינה את ההחלטה והבטיח שתתבצע חקירה מלאה . הודעה על כך נמסרה לרופאה שהביעה את תודתה על הטיפול המהיר.
אירוע אלימות שקרה בבית החולים שיבא:
בתאריך 22/7/08 התקשר בעלה של חולה שהייתה מאושפזת במחלקה הנוירולוגית קלל ואיים על רופא מתמחה. שעתיים אח"כ הגיע למחלקה, חיפש את הרופא, צעק ואיים שיהפוך את הרופא לצמח. האיש היה חגור באקדח אותו החזיק ברישיון. אחראית המשמרת, פינתה את החולים ובני משפחתם מהמסדרון לחדרים, הזעיקה את קצין הביטחון שהגיע במהירות וקיבל תגבור משוטר בשכר הנוכח בבית החולים. האיש נלקח לחקירה בתחנת מסובים, והוגשה תלונה למשטרה על ידי הצוות. למחרת, הרופא המאויים היה תורן. לבקשתנו, הוצמד לו איש ביטחון חמוש לכל משך התורנות. הרופא הופגש עם קצין ביטחון וותיק מטעם ההסתדרות הרפואית המתחקר כל אירוע של אלימות נגד רופאים הבודק ומעריך את רמת הסיכון הנשקפת לרופא ופועל בהתאם מול המשטרה במעקב אחר טיפולם באירוע ובתלונה שהוגשה.